felhasználónév:    jelszó:    belépés  regisztráció
in english


Magunkról
létrehozta: Adminisztrátor | utolsó módosítás dátuma: 2005. 03. 10 01:58:00

A Somogy Megyei Tájfutó Szövetség 1971-ben alakult meg, első vezetői Matuszka Józsefné elnök és Matuszka József titkár voltak. A későbbiekben id.dr. Pavlovics György elnök és Csizmadia István titkár (1985-1996 között) 1996 óta pedig Csizmadia István elnök és ifj. dr. Pavlovics György titkár irányítja a szövetség munkáját.

A Klubok tekintetében a 35 év alatt több változás is történt. Kezdetben (1972-76) a tájfutó sport a Kapos SE , majd 1976-tól a Kaposvári Rákóczi SC berkeiben zajlott, több iskolai DSK-val kiegészítve (Kaposvári 503. Sz. Szakmunkásképző DSK, Kaposvári Táncsics ill. Munkácsy gimn. DSK, Kaposvári Gépipari SZKI. DSK, Barcsi Erdészeti és Faipari SZKI. DSK, de működött diáksportkör Csurgón, Nagyatádon, Siófokon, Somogyjádon, Balatonlellén és Taranyban is. 1975-87 között Kaposváron a Táncsics laktanyában működött katonai klub (Honvéd Táncsics SE). 1987-ben a Rákóczi SC megvált nem labdarúgó szakosztályaitól, így a tájfutó szakosztálynak is új „gazda” után kellett néznie, kezdetben a Kaposvári Egyetem (Kaposvári Gazdász SE), majd 1990-től a Taszári Honvéd SE fogadta be a város tájfutóit. 1987 és 1996 között Fonyódon zajlott jelentősebb tájfutó élet. A Mátyás Király Gimnázium DSK sportolói, Németh László tanár-edző vezetésével, jelentős sikereket értek el a megyei és országos utánpótlás versenyeken. 1997-től Kaposváron új klub alakult, Kaposvári Tájfutó Klub néven, amelynek tagjai elsősorban szenior korú sporttársakból kerülnek ki. Sajnos az évek folyamán az iskolai tájfutás megyénkben szinte teljesen eltűnt, így jelenleg, 2004 őszén a megyében a fent említett kettő működő szakosztályról tudunk. (Taszári Honvéd SE és Kaposvári Tájfutó Klub). A korábbi években a „csúcs” versenyzői létszám kb. 200 igazolt versenyző volt a megyében, jelenleg a 2 klubnak összesen 25+5=30 igazolt, és 10+3=13 minősített versenyzője van.

A megye válogatottja 1991 óta részt vesz az évente váltott régióban megrendezésre kerülő nemzetközi Alpok-Adria kupa rendezvényen, általában a középmezőny hátsó részében szokott válogatottunk végezni.

Ami a kiemelkedő sportolókat érinti: általánosságban elmondható, hogy sportolóink az utánpótlás korosztályokban még általában somogyi színekben értek el eredményeket, aztán-iskolai tanulmányaik, munkahelyük miatt a felnőtt korosztályokban már más klubok színeiben versenyeztek. Név szerint talán 4 sportolót lehetne kiemelni, akik a nemzeti válogatottnak is tagjai lehettek:

Hecz Katalin Fonyódon, a Mátyás Király DSK színeiben kezdett versenyezni, többszörös válogatott, serdülő és ifjúsági Országos bajnok, aki pályafutását a SZVSE színeiben folytatta, további jelentős sikereket érve el a junior korosztályban.

Mátyás Ildikó a Kaposvári Rákóczi színeiben kezdett versenyezni, válogatottságot, jelentősebb országos eredményeket későbbi klubjai (Mikro SC, HSE) színeiben ért el.

Kelemen János Fonyódi születésű, a tájfutással a Kaposvári Gépipari DSK színeiben ismerkedett meg, többszörös válogatottságot, OB győzelmet, VB eredményeket viszont már a Pécsi VSK tájfutójaként ért el.

Pavlovics Gábor a Kaposvári Rákóczi SE színeiben, serdülőként lett válogatott, 1987-től ő is a Pécsi VSK színeiben versenyzett, Junior EB aranyérmet(1988), többszöri OB győzelmet, felnőtt VB részvételt ért el.

A kiemelkedő versenyzők mellett talán érdemes megemlíteni azon edzők, szakemberek nevét is, akik Velük, és megye többi versenyzőjével is megismertették, megszerettették e 35 év alatt sportágunkat: Matuszka József, Matuszka Józsefné, Kutnyánszky Ernő, Domán Gábor, Péter Attila, Szabados Magdolna, Marton Péter (aki egyébként többszörös szenior országos bajnok, és az utóbbi években rendre ő a megye legjobb tájfutója), Németh László, Csizmadia Gyula, Csizmadia Gyuláné, Id. Dr. Pavlovics György, Czinege János.

Versenyrendezés: A Somogy Megyei TFSZ 1981 óta rendezi meg a Zselic-Kupát, amely kezdetben „piros pontos”, később és jelenleg is országos (időnként nemzetközi) ranglista-verseny. Néhány éve, a Zala Megyei TFSZ-szel kialakult jó kapcsolat alapján váltott helyszíneken, a Zala kupával szinkron, egy hétvégén rendezzük versenyünket. Két alkalommal (1985,1989) rendeztünk Hosszútávú OB-t, szintén 2 alkalommal az Egyetemi és Főiskolás OB-t szerveztük meg, valamint az 1984-es Úttörő-olimpia tájfutó versenyszáma is a SMTFSZ szervezésében került megrendezésre Kaposváron. A megyei versenynaptárban jelenleg évi 10 verseny szerepel. 2005 augusztusában Patca környékén rendezzük meg a 3 napos nemzetközi Katica Tanya-Alpok-Adria kupát.

A megye tájfutó életét egy sajnálatos esemény kissé beárnyékolta: 1992 október 16-án a Taszári Honvéd SE Miskolci egyéni OB-re igyekvő 5 fős csapata súlyos autóbalesetet szenvedett, 3 versenyzőtársunk (Köpfler Éva, Schönviszky György és Illés Csaba) elhunyt. A Zselic kupákon 1993 óta az elhunytak emlékének is szenteljük az N18, F21, F20 kategóriák küzdelmeit, 2002 óta az baleset évfordulóján emlékfutást szervezünk.

Összességében elmondható, hogy sajnos a tájfutás jelenleg Somogy megyében „leszálló” ágban van, nincs utánpótlás-bázis, a Taszári Honvéd SE-t (a laktanya 2005 évi várható bezárása miatt) a megszűnés fenyegeti, ettől függetlenül a megyei TFSZ elnöksége igyekszik- lehetőségeihez mérten-mindent elkövetni azért, hogy ez a leszálló ág felszállóvá váljék.

Kaposvár, 2004-12-12

Ifj. Dr. Pavlovics György
SMTFSZ titkára